Ailemin Desteğini Alıyorum, Okula Mutlu Geliyorum !

Ailemin Desteğini Alıyorum, Okula Mutlu Geliyorum !

             AİLEMİN DESTEĞİNİ ALIYORUM, OKULA MUTLU GELİYORUM!

               Özel Radikal Bornova Ortaokulu Psikoloğu Tuğba Gökkaya öğrencilere ve velilere önerilerde bulunuyor:  Okullar açılıyor, ziller çalıyor tatil günleri yerini  sorumluluk çatısı altındaki günlere bırakıyor. Keyifli ve eğlenceli geçen bir tatilin ardından bazı çocuklar için okula dönmek zor olabiliyor.  Çocuklar  bu süreçte okula uyum ve adaptasyonda bir takım sorunlar  yaşayabiliyor, yeniliklere  karşı tepkili ve mesafeli yaklaşabiliyor,  bu dönem onlar için sosyal anlamda içene kapanma dönemi olabiliyor.  Bu noktada çocuklarımızın  ‘’ okula dönüş sendromu’’ ile başa çıkabilmeleri için ebeveynlerimize  bir takım işler düşüyor:

               İlk olarak ebeveynlerin  okula hazırlığı çocuklarıyla birlikte yapmaları, çocukların sürece daha rahat adapte olabilmeleri için büyük önem taşıyor.  Tatilden okul dönemine geçişte süreç planlamasının çocukla  birlikte yapılması, çocuğun akşam yatış sabah kalkış saatleri üzerinde   kendisinin de fikrinin soruluyor olması hem belli sınırlar olduğunu bilmesi  hem de  aidiyet hissederek uyum sağlaması açısından değer taşıyor.  Ödevlerin yapılma zamanlarının planlanması,  çocuğun kişilik özelliğine  göre birlikte bir görsel hazırlanarak görülebilecek bir yere asılması da öğrencinin sorumluluğu olduğu fikrini aşılıyor.  Özellikle okulun ilk günlerinde  çocuğun geçirmiş olduğu güne dair sohbet ederek uyum sürecinin çocuğa sezdirilmeden takip edilmesi gerekiyor. Bu sürece hafta sonu planları da eklenerek çocuğa motivasyon sağlanması  ve çocuğun bunu önceden biliyor olması sürecin işlevselliğini artırıcı rol oynuyor.

               ‘’Okula dönüş sendromu’’  ile başa çıkmada önemli bir nokta da çocukların kaygılarını ve korkularını ifade edebiliyor olmasıdır.  Çocuklarımızın okula yada kendisine yüklenecek yeni sorumluluklara dair kaygılarını anlamaya çalışıyor olmamız  önem taşıyor. Var olan kaygının giderilmesi okula uyumu kolaylaştırıcı bir rol oynuyor.   Ailenin, çocuğun ifade etmiş olduğu kaygı ya da korku durumunu okuldaki  ilgili öğretmen ile paylaşıyor olması hem  okul- aile iletişiminin güçlenmesine  hem de ilgili öğretmenin  kaygı  durumunu saptayarak ortadan kaldırmasına zemin hazırlıyor.

               Son olarak,  güzel bir tatilden sonra çocuğa tüm sorumlulukları bir anda yüklememek,  gerekli sorumlulukları sistematik ve düzenli olarak işlevselleştirmek   çocuğun sürece daha kolay uyum sağlamasına yardımcı oluyor.  Adaptasyon sürecinde öğrenciye sürekli olarak ders çalış hatırlatmasını yapmak  yerine ‘’ bugün okulda neler öğrendiğini merak ettim ve bende öğrenmek isterim’’ gibi ifadeler ile çocuğun oyun ve eğlence etrafında ilerleyen bir  günlük tekrar  yapması süreci sorumluluk olmaktan çıkararak bir keyif aracı haline getirmeyi sağlıyor. Böylece sağlıklı bir okula dönüş sürecinin de yapı taşları sağlam atılmış oluyor.

               Okullarımızın kapılarını açtık. Çocuklarımızı kucaklarken yaşayabilecekleri her türlü kaygı ve problemde sizinle iş birliği yapmak, mutlu ve heyecanlı anlarında yine sizinle birlikte sevinç dolmak için hazırız.  Desteklerinizin, desteklerimizle güçlendiği  mutlu, başarı dolu bir yıl olması dileği ile…

https://www.malatyaguncel.com/uzmanindan-okula-donus-sendromuna-karsi-oneriler-2232796h.htm

https://www.aydinlik.com.tr/haber/okula-donus-sendromu-yasayan-cocuklar-icin-ne-yapmali-iste-cevabi-364924

https://www.istanbulhaber.com.tr/uzmanindan-okula-donus-sendromuna-karsi-oneriler-haber-2268679.htm

https://www.habermanset.com.tr/egitim/uzmanindan-okula-donus-sendromuna-karsi-oneriler-h831088.html

https://www.lifebursa.com/saglik/uzmanindan-okula-donus-sendromu-na-karsi-oneriler-394233

https://www.inegolonline.com/bilim-ve-teknoloji/haber/uzmanindan-okula-donus-sendromuna-karsi-oneriler-1051839573/

https://www.beyazgundem.com/egitim/uzmanindan-okula-donus-sendromuna-karsi-oneriler-h1748145.html

https://www.15haber.com/uzmanindan-okula-donus-sendromu-na-karsi-oneriler-izmir-haberleri/187267/

https://www.memleket.com.tr/uzmanindan-okula-donus-sendromuna-karsi-oneriler-2170897h.htm

https://www.ekovitrin.com/egitim/uzmanindan-okula-donus-sendromuna-karsi-oneriler-h780869.html


Copyright © Radikal Eğitim Kurumları

corp-logo